Little Rock Courthouse

Project Location: Little Rock, AR

Client: GSA Region 7

In the city of Little Rock, Mikyoung Kim Design developed a town commons that is framed by a post office from 1881 that is on the national historic registry and a new Federal courthouse built in 2009. Blending the vocabularies of sculpture and landscape architecture, we envisioned this site intervention to be a predominate part of the pedestrian approach to the building while also establishing a destination in this civic landscape. Working closely with the community, the federal judges, and the General Services Administration, we developed a plan that integrated new circulation patterns and resolved security issues with an elegant planter solution along the street face of the park. The town green space leads up to a public square that extends from the street and frames the historic building and courthouse. This centrally located sculpture on the grounds of the courthouse provides a place of respite and reflection for the Little Rock citizens. Smaller circulation areas, with specialized paving, park amenities and a sculptural stainless steel fountain offer respite from the busy street life along the main arterial road of this urban center.